Hemmagjord Dajm
Ingredienser (30 portioner)
75 g smör
1 dl strösocker
2-3 tsk kakao
2 msk mörk sirap
2 msk grädde
¾ dl hackad sötmandel
150 g ljus blockchoklad
Tillagning
- Lägg alla ingredienser, utom sötmandel och blockchoklad, i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka i 18-20 minuter. Tillsätt sötmandeln på slutet.
- Häll upp på bakplåtspapper.
- Låt stelna lite.
- Markera 40 rutor och låt stelna helt.
- Bryt eller skär rutorna.
- Smält blockchokladen i mikro eller över vattenbad.
- Doppa bitarna i den smälta chokladen.
- Låt stelna lite och gör ett mönster med en gaffel.
- Låt stelna helt och förvara svalt.
Fredag!!
Grizzly med sin hundkompis Bella.
Minecraft
Skomakarlåda
Klassisk svensk husmanskost som också är the original lunchlåda.
Ingredienser (4 portioner)
800 g potatis
1-2 dl mjölk
2 msk smör
1-2 paket bacon
600-700 g utskuren biff
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
salt
nymald svartpeppar
färsk persilja
Tillagning
- Ta ut köttet om det står i kylskåp.
- Skala potatisen och skär i mindre bitar.
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
- Häll av vattnet och mosa potatisen.
- Smält smöret, häll i mjölken och värm. Häll blandningen över moset vispa fluffigt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Strimla bacon och fräs på strax över medelvärme, salta och peppra.
- Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Stek sedan biffarna c:a 2-3 minuter per sida.
- Lyft upp dem och lägg på ett uppvärmt fat.
- Vispa ur pannan med vatten och kalvfond till en skysås. Red eventuellt med lite maizena utrört i kallt vatten.
- Servera biffarna ovanpå potatismoset och toppa med stekt rökt skinka och lite skysås. Garnera med färsk persilja.
Time to go home.
Naturum vid Tåkern
Boeuf Bourguignon
Ett traditionellt recept från Bourgogne i Frankrike som görs på nötkött och ett fylligt, rött vin - gärna från just Bourgogne. Rätten är många gånger godare dagen efter då vinet gjort köttet än mörare.
Ingredienser (4 portioner)
1 kg nötkött
2 morötter
1 gul lök
8 steklökar
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
250 g skogschampinjoner
200 g rökt sidfläsk
2 msk smör
4 dl oxbuljong
1 flaska rött, fylligt vin
1 tsk salt
färsk timjan
färsk persilja
svartpeppar
4 msk vetemjöl
Tillagning
- Hacka den gula löken i mindre bitar.
- Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna.
- Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.
- Häll i pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet.
- Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.
- Skär morötterna i centimeter-tjocka och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål
- Dela eventuellt skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål
- Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål.
- Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.
- När det är 15 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter och steklök
- När det är 5 minuter kvar läggs champinjoner och sidfläsk i.
- Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig potatis, stekt potatis eller ris.
Några sköna tillägg.
Italiensk fylld fläskfilé
En rätt som passar både för fest och en vanlig söndagmiddag.
Ingredienser (4 portioner)
600 g fläskfilé
8 soltorkade tomater i olja
½ dl färsk basilika
100 g skivad parmaskinka
125 g mozzarellaost
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Snitta filén längs med (men inte helt igenom) och banka ut den med en köttklubba.
- Låt tomaterna rinna av och strimla dem.
- Skiva mozzarellan.
- Lägg tomater, mozzarella och basilikapå filén.
- Tryck till fyllningen och rulla ihop fläskfilén. Salta och peppra.
- Linda runt parmaskinkan.
- Bind om med steksnöre.
- Bryn filén ordentligt runt om i olivolja och smör.
- Lägg över filén i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen 20–25 minuter tills den nått en innertemperatur på 68 grader.
- Ta ut och låt köttet vila 10 min under folie. Skär upp i centimetertjocka skivor och servera med tillbehören.
Makroner
Makroner eller macarons är små biskvier som man kan ändra smak på i oändlighet. Här är tre olika förslag på smaker. En perfekt tilltugg på tjejträffen.
Ingredienser (20 portioner)
3 dl florsocker
90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
½ dl strösocker
ev 5-10 droppar hushållfärg
Smörkräm med hallonsmak
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk hallonsylt
ev. några droppar röd karamellfärg
Smörkräm med chokladsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Smörkräm med citronsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk pressad citron
ev. några droppar gul karamellfärg
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
- Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
- Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
- Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
- Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
- Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
- Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
- Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
- Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
- Låt kakorna kallna.
- Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
- Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
- Vispa ner äggulan och hallonsylten.
- Färga med lite röd karamellfärg.
- Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
- Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
- Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
- Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
- Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
- Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
- Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
- Förvara i kylskåpet.
Hallongrottor
Hallongrottor är löjligt goda och väldigt lätta att baka. Sen ger de en smak av sommaren, så här när hösten står för dörren.
Ingredienser (20 portioner)
150 g rumsvarmt osaltat smör
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
ev 1-2 msk kallt vatten
fast hallonsylt
Tillagning
- Rör samman smör, strösocker, salt och vaniljsocker.
- Blanda bakpulver med vetemjölet och arbeta in det i smörblandningen. Känns degen lite för smulig kan man tillsätta 1-2 msk kallt vatten.
- Rulla ut degen till en längd och låt den vila i 15-20 minuter i kylskåp.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela degen i 20 delar. Rulla dem till kulor och lägg i småbrödsformar.
- Gör en urgröpning i varje kula med ett mjölat pekfinger och fyll med hallonsylt.
- Grädda i 12-14 minuter. Har de inte fått färg kan man sätt dem högt upp i ugnen de sista minuterna.
Hur gör jag när någon tar min bild?
Potatisgnocchi med knaperstekt bacon
Ingredienser (4 portioner)
Potatisgnocchi
½ kg potatis
3 msk riven parmesanost
1 äggula
3 ½ dl vetemjöl
riven muskot
Tillbehör
1 pkt bacon
3 kvistar salvia
4 msk olivolja
12 halverade cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
½ dl hyvlad parmesanost
Tillagning
- Skala, koka potatisen mjuk och pressa potatisen.
- Blanda med 3 msk parmesanost, äggula och vetemjöl till en något kladdig deg.
- Knåda den smidig i några minuter.
- Dela degen i 4 delar, rulla varje del till en 2 cm tjock rulle, skär i 2 cm långa bitar.
- Strimla och stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
- Stek salviabladen i olivolja med tomater och pressad vitlök på svag värme.
- Koka gnocchin i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan (tar 2-3 minuter).
- Låt rinna av och stek dem sedan i olivolja så att de får en fin yta.
- Servera med knaperstekt bacon, hyvlad parmesan, salvia, tomater, salt och peppar.
Pasta carbonara
500 g spagetti
200 g rökt sidfläsk
5 äggulor
2 dl grädde
2 dl riven parmesanost
1 tsk svartpeppar
Tillagning
- Blanda äggulor, grädde och 1 dl parmesanost i en bunke. Rör om ordentligt.
- Skär sidfläsket i små tärningar och stek tills de får en fin yta. Lägg åt sidan på hushållspapper.
- Koka spagettin enligt anvisningar och häll av vattnet.
- Blanda spagetti, äggblandningen och sidfläsket hastigt i en stor pastaskål.
- Servera på tallrikar med svartpeppar och parmesan. Vissa vill även ha en äggula på toppen.
God morgon
Halv sex blev jag väckt av en Viber-signal. Min älskling har letet efter ett wordpress tema ett par dagar nu och nu hade hon hittat rätt. Hon ville jag skulle titta på det innan hon köpte det. Det var grymt nytt och såg mer en awesome ut. Så nu antar jag att hon är $45 fattigare, men har massor att göra med sin site. För er som inte vet det så är mitt hjärta i Kuala Lumpur på jobb som grafisk designer.
Tekakor
Kalagoda tekakor som nästan smälter i munnen. Bäst nybakade men går med fördel att frysa.
Ingredienser (20 portioner)
50 g jäst
5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
3 msk honung
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
Tillagning
- Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
- Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
- Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
- Låt jäsa i 5 minuter.
- Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
- Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i 30-40 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Spreja in vatten i ugnen och ställ in bullarna.
- Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
Humorhörnan på Finrod!!
Vem är egentligen vem??
Enkel thaigryta
Skolan börjar snart och folk måste bo hemifrån. Man har inte samma ekonomiska trygghet. Därför är det viktigt att man handlar billigt. En enkel thaigryta är en bra och billig rätt. Man kan frysa ner den och ta upp när man är sugen.
Ingredienser (4 portioner)
600 g kycklingfilé
1 broccolihuvud
2 morötter
1 röd paprika
1 burk kokosmjölk med grön curry
Till servering
risnudlar eller ris
Tillagning
- Skär kyckling och grönsakerna i mindre bitar.
- Fräs morötter och paprika i olja tills de blir lite mjuka. Lägg åt sidan.
- Bryn kycklingbitarna i lite smör eller olja. Lägg i alla grönsakerna och slå över kokosmjölken.
- Låt sjuda i ca 5-10 minuter till kycklingen är klar.
- Servera med nykokta risnudlar eller ris.
Tycker Twitter blivit rätt trist, märks att folk har svårt med 140 tecken. Blir ofta bråk bara för något ord är fel. Ganska töntigt. Nu mer använder jag bara Twitter för att länka olika saker och följer med lite vad som händer i flödet.
Pastagratäng
Ingredienser (6 portioner)
400-500 g penne
1 bukett färsk broccoli
3 chorizo
5 ägg
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl riven lagrad ost
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka pastan i rikligt med vatten.
- Lägg i broccolin i buketter när det återstår 2 minuter av koktiden.
- Låt pastan och broccolin rinna av ordentligt i ett durkslag.
- Häll dem i botten på en ugnssäker form.
- Skiva korven. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar.
- Lägg i korven, häll över äggsmeten och strö till sist över osten.
- Grädda i mitten av ugnen c:a 30 minuter.
Vad tar din data på Facebook vägen?
Kantarellpaj
En härligt god och krämig paj med vild smak av skogens guld, kantareller. Eftersom kantarellpajen är äggfri är den ett utmärkt val att servera till personer med äggallergi.
Ingredienser (4 portioner)
Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fylling
lite drygt 1 liter rensade kantareller (dela de största i mindre bitar)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl hackad gräslök
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
½-1 tsk salt
nymald svartpeppar
2-3 dl riven stark grevéost
Tillagning
- Pajskal: Finfördela smör och mjöl till en grynig massa.
- Tillsätt vattnet och arberta ihop till en deg.
- Låt vila i kylskåp ungefär en timme.
- Fylling: Hetta upp en stekpanna och tillsätt 2 msk smör.
- Stek kantarellerna tills de fått fin förg och nästan all vätska förvunnit ur pannan.
- Pudra över vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde.
- Låt småkoka till en krämig stuvning.
- Tillsätt hälften av gräslöken och smaka av med kryddorna.
- Färdigställande: Sätt ugnen på 225 grader.
- Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper och klä en pajform med den. Picka hål i botten med en gaffel eller liknade.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
- Häll i fyllningen i pajskalet och strö över osten.
- Grädda mitt i ugnen c:a 20 minuter.
- Låt pajen svalna lite och strö över resten av gräslöken.
Lördag kväll
Vad händer för er denna lördagskväll?
Vaniljfudge
Idag är det lördag så då får vi gotta i oss lite. Här är ett recept på vaniljfudge. Lätt att göra och smakar jäkligt gott.
Ingredienser (24 portioner)
3/4 dl vispgrädde
225 g strösocker
75 g smör
1 msk honung
50 g hackad vit choklad
1 1/2 tsk vaniljsocker
skalet av en lime
Tillagning
- Värm försiktigt vispgrädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
- Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.
- Låt koka utan lock till 116 grader. Mät med en bra termometer, helst elektronisk.
- Ta kastrullen från plattan och låt svalna en aning (under 100 grader.
- Rör ner vit choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är väl blandad och krämig.
- Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna något.
- Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna.
- Förvara bitarna i plastlådor i kylen.
Fotointresserade
Många tror att Google+ är som Facebook. Det är det inte. På Google+ träffar man nya människor med samma intressen som du eller bara tjatar med folk.
Lägg till mig här på högerkanten om du redan har ett konto annars kan du klicka på mig där så blir du medlem.
Tack alla!
Idag är det fredag och med det helg? Vad ska ni göra ikväll och i helgen?
Paella
1 kyckling i mindre bitar
8 scampi, eller havskräftor
20 blåmusslor
2 bläckfiskar (tioarmad calamaris), rensade och skurna i ringar
4 dl paellaris eller risottoris
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 paket saffran
1 liter kycklingbuljong
2 paprikor, skurna i bitar
1 burk hela tomater
2 dl gröna ärtor, frysta
salt och peppar
Tillagning
- Värm kycklingbuljongen i en kastrull och tillsätt saffran.
- Bryn sedan kycklingdelarna i paellapannan, ta upp dem och låt löken gå mjuk i samma panna, den ska inte brynas.
- Efter ett tag tillsätter man vitlöken, paprikan och tomaterna, sedan bläckfisken och kycklingdelarna. Salta och peppra.
- Häll sedan i riset och slå kycklingbuljongen över, det ska precis täcka. Täck med aluminiumfolie och låt sjuda i 20-25 minuter, späd med mer buljong om det behövs.
- När 5 minuter av koktiden återstår tillsätter man de övriga skaldjuren och de gröna ärtorna.
- Låt paellan stå i 5-10 minuter och vila innan den serveras med bröd och eventuellt en sallad.
Pinterest - Ett sätt att sprida din blogg.
Många tycker nog att Pinterest är en plats att samla bilder på. Det stämmer ganska väl viss del. Däremot vet kanske inte så många att det är en smart sätt att spridda sin blogg eller hemsida, sitt företag eller förening på nätet. Det bästa är att du inte behöver ladda upp dina bilder på Pinterest utan du "pinnar" bara dina bilder på bloggen, lägger dom i den "board" som du fixat och sen sköter det sig själv. Då får du en direktlänk till din blogg.
Du kan även sprida dina "pins" på Facebook och Twitter.
Vaniljbullar.
Ingredienser (20 portioner)
Deg
75 g osaltat smör
1 dl mjölk (3%)
1 dl grädde
25 g jäst
4 msk socker
1 ägg
1 krm salt
8 dl vetemjöl
Vaniljkräm
5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
125 g socker
40 g maizenamjöl
25 g osaltat smör
Garnering
smält smör
strösocker
Tillagning
- Deg: Smält smöret.
- Tillsätt mjölk och grädde och värm fingervarmt (37 grader).
- Lös upp jästen i vätskan.
- Vispa ägg och socker smidigt i en degbunke.
- Tillsätt ägget och degspadet.
- Arbeta i mjöl och salt till en smidig deg.
- Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
- Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
- Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Lägg fröna tillsammans med stången i mjölken.
- Koka upp. Ta bort från värmen. Låt stå i 15 minuter och ta sen upp stången.
- Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke.
- Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät.
- Koka försiktig upp blandningen under konstant omrörning.
- När den kokar ordentligt tillsätts smöret.
- Ta bort kastrullen från värmen.
- Vispa vaniljkrämen helt slät.
- Passera krämen genom en sil ner i ett kärl som är placerat i ett iskallt vattenbad.
- Täck kärlet med plastfilm.
- Utbakning: Kavla ut degen.
- Ta ut rundlar ca 10 cm stora.
- Klicka fyllning på rundlarna och nyp ihop dem.
- Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda vaniljbullarna i 8-10 minuter.
- Pensla de nygräddade bullarna med smör och rulla dem i strösocker.
Onsdagskväll
Är väldigt tacksam att vi har Viber, Skype och Hangouts, som funkar kanonbra. Ett annat problem är att hon ligger 6 timmar före min i tid. Så när hon vaknar så går jag och lägger mig. Men men, ska inte klaga. Kunde vara mycket värre.
Fundera på att ha en tävling på bloggen. Tänka ha något riktigt bra pris. För se vad det blir. :)
Har fått riktig bra med kommentarer här, trots att jag bara haft denna blogg i en vecka. Tack så mycket.
Mintkyssar
Ingredienser (40 portioner)
4 dl florsocker
1 dl kallt vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 g mörk blockchoklad
Tillagning
- Blanda florsocker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull.
- Koka blandingen i c:a 10 minuter till 115 grader. (Använd termometer eller doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockelag mellan fingrarna och för isär dem. Blandningen ska "tråda" sig.)
- Häll upp sockerblandningen i en oljad skål (använd neural matolja).
- Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat lite. Arbeta in med en gaffel.
- Sätt skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det blir tjockt.
- Klicka upp massan i små klickar på bakplåtspapper och låt den stelna.
- Smält blockchokladen i mikrovågsugn.
- Lägg en klick blockchoklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked.
- Förvara pastillerna i en burk med bakplåtspapper mellan varje lager.
Hur fixar man en favicon till sin blogg.
Du kommer få en zip-fil så packa upp den med t.ex. Winzip
Då andvänder du denna kodrad:
- <link rel="shortcut icon" href="http://www.dinwebadress.com/mapp/favicon.ico">
Din kopierade bildadress lägger du in här http://www.dinwebadress.com/mapp/favicon.ico í kodraden.
Lycka till och om du har problem så hör du av dig via mail ([email protected]) eller kommentarsfältet här till vänster.
Kycklingwok
En nyttig rätt som går snabbt att laga.
Ingredienser (4 portioner)
400-500 g kycklingfilé
½ dl rapsolja
1 röd strimlad paprika
1 gul strimlad paprika
1 liten strimlad purjolök
200 g färska böngroddar
4 portioner äggnudlar
cashewnötter
Marinad
2 tsk färsk riven ingefära
3 msk japansk soja
2 msk pressad lime
3 msk thai sweet-chilisås
Tillagning
- Skär kycklingköttet i stora strimlor.
- Blanda soja, lime, thai sweet-chilisås och ingefära till en marinad och lägg i kycklingstrimlorna.
- Hetta upp rapsoljan i wok eller större stekpanna.(rejält)
- Fräs upp lök och paprika på hög värme under omrörning.
- Lägg i kycklingbitarna och låt marinaden följa med.
- Lägg i böngroddarna på slutet när kycklingen börjar bli genomstekt.
- Servera med nykokta äggnudlar och cashewnötter.
Kycklingsallad
RECEPT
230 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kycklingar
2 teskedar olivolja (extra virgin)
30 g hackad vitlök en nypa salt en nypa svartpeppar
3 hackade romansallatblad
2 pressade citroner
2 mogna avokador, i halvor och urgröpta, sedan tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
2 solmogna tomater, urkärnade och tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
1 hackad rödlök
270 g smulad blåmögelost
2 teskedar olivolja (extra virgin) en nypa salt en nypa svartpeppar
INTRUKTIONER
- Hetta upp en stekhäll eller teflonpanna på medelvärme. Stryk 2 teskedar olja, hackad vitlök, salt och peppar över kycklingbrösten. Grilla eller stek kycklingen i 6 till 7 minuter på varje sida. Stek den lätt gyllenbrun. Avlägsna från plattan och låt stå i 5 minuter.
- Lägg äggen i en liten gryta med kallt vatten och koka upp. Lägg ett lock på grytan när det kokar och stäng av värmen. Låt sjuda i 10 minuter och kyl sedan äggen under rinnande kallt vatten. Skala och skiva.
- Fräs hackad bacon i en stekpanna på medelvärme. Låt dem rinna av på pappershanddukar.
- Skär upp 3 blad romansallat och lägg på ett stort serveringsfat eller i en salladsskål. Pressa saften från 1 1/2 citron över salladen som dressing. Droppa 2 matskedar olivolja över salladen. Krydda grönsakerna med salt och peppar efter behov.
- Tärna avokadon och droppa den resterande citronsaften över dem så att de håller färgen.
- Skär kycklingbrösten i halvor och tärna i mindre bitar.
- Placera tärnad kyckling, skivat ägg, avokado, tärnad tomat, hackad rödlök och smulor av blåmögelost i rader ovanpå romansallaten. Servera antingen som 4 portioner eller sätt fram på ett stort fat.
Texasburgare med grönmögelost
Ingredienser:
800 g färs, vildsvin eller nöt
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten
Ostkräm:
2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost,
ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal
Övriga ingredienser:
4 st gula lökar med mycket skal på
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet
Gör så här:
- Texasburgare Börja med det som tar längst tid! Rulla in lökarna i aluminiumfolie.
- Lägg dem på glöden, vänd dem då och då.
- Låt de ligga tills de är mjuka, ca 20 min, längre om de är stora.
- Blanda färsen med senap, kryddor och vatten.
- Forma till burgare och grilla på grillen.
- OBS! Använder du nötfärs kan du grilla dem lite röda. Det är däremot viktigt att alltid se till att vildsvinkött blivit genomvärmt till mer än 68 grader innan man äter det.
- Gnid in ciabattan med vitlök och lägg på grillen tills de får fin färg.
- När burgarna börjar bli klara, grilla skinkskivorna snabbt.
- Ostkrämen Mosa osten med en gaffel tillsammans med crème fraiche, citronsaft och rivet skal.
- Ta löken från elden och ta ut det innersta, det ska vara alldeles mjukt.
- Lägg det i en skål och krossa det med en gaffel eller kläm ut löken direkt på burgaren.
- Servering Lägg lite ostcreme på botten av brödet och lägg på ett salladsblad, burgaren, lök på och avsluta med den bräckta skinkan.
- På med locket och ät!
Elysium
Isbjörnen
Rönnbären börjar mogna.
Gå iväg och handla.
Chokladcupcakes med hallonfrosting
Ingredienser (20 portioner)
3 ägg
2 ½ dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hallonfrosting
80 g Philadelphiaost
50 g mjukt smör
200 g florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk koncentrerad hallonsaft
ev. röd karamellfärg
Garnering
strössel
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda i äggsmeten.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.
- Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll denm till två tredjedelar med smet.
- Grädda c:a 15 min i mitten av ugnen.
- Hallonfrosting: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och hallonsaft krämigt.
- Vispa i Philadelphiaosten.
- Färga eventuellt frostingen med någon droppe röd karamellfärg.
- Spritsa ut frostingen den på cupcakesen och garnera med strössel eller färska hallon.
Rocky road
Ingredienser (12 portioner)
100 g mörk choklad (70 %)
100 g Marabou mörk eller annan mörk mjölkchoklad
100 g mjölkchoklad
5-6 marshmallows
1 dl salta jordnötter
12-15 Dumle
½ dl skalade pistagenötter
½ dl daimkulor eller crunchy strössel
Tillagning
- Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad (håll gärna de olika chokladsorterna lite separerade)
- Dela marshmallowsarna i mindre bitar och hacka jordnötterna grovt.
- Strö ut hälften av fyllningen (marshmallowsarna, jordnötterna, dumlen, pistagenötterna och daimkulorna/crunchy strösseln) i botten på en form (c:a 25x15 cm).
- Häll på dem smälta chokladen och strö över andra halvan av fyllningen.
- Dra med en gaffel så att fyllningen täcks med choklad (men det är snyggt om man kan se ett marmorerat mönster av de olika chokladsorterna).
- Ställ kallt för att stelna.
- Skär eller bryt bitar innan servering.
Krämig kycklingpaj
Antal personer:
4-6
Ingredienser
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
2-3 msk vatten
Fyllning:
1 stekt eller färdiggrillad kyckling
1 stor purjolök
2 röda paprikor
1 burk skivade champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde+svamspad
Salt
Peppar
Paprikapulver
Gör så här:
Blanda samman pajdegen, låt vila 30 min i kylskåp. Skär kyckling i småbitar. Strimla purjolöken och paprika, häll av svampspadet, spara det.
Fräs svamp, purjolök och paprika i smöret. Strö på vetemjölet och rör om. Späd med grädde och svampspad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Koka i ca 5 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter.
Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter 200 grader.
Blanda ner kycklingköttet i stuvningen. Häll i
pajskalet. Grädda i 200 grader i 20 min.
Lite bilder på solnedgångar.
Texas beef chili
Ingredienser
500 g nötkött (grytbitar, biff eller fransyska)
200 g rotselleri
1 st morot
1 st lök, gul
4 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 st lagerblad
3 msk soja, kinesisk
3 msk honung, flytande
3 msk oxfond
2 msk hickory liquid smoke
2 msk spiskummin, malen
2 msk chili spice mix
1 st lime, saft
400 g bönor, kokta, valfria
vatten
salt och peppar, efter smak
Gör så här:
1. Skär köttet i kuber om 2 x 2 cm.
2. Hacka alla grönsakerna och löken i små bitar.
3. Fräs kött, lök och grönsaker i olja i en stor tjockbottnad kastrull.
4. Tillsätt övriga ingredienser utom bönor.
5. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 2 timmar.
6. Tillsätt bönorna och späd eventuellt med vatten.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Dekorera med koriander och servera med klyftpotatis, tomatsallad och en klick gräddfil.
Grillat färskt sidfläsk med potatispuff och rödlöksmarmelad.
Ingredienser:
800 g färskt sidfläsk
2 tsk malen kummin
salt och malen vitpeppar
olja att pensla med
Potatispuffar:
600 g mjölig potatis
2 äggulor
salt och malen vitpeppar
1/2 dl finskuren gräslök
smör att steka i
Rödlökmarmelad:
1 rödlök
1 dl köttbuljong
1 1/2 dl vitt vin
1 tsk strösocker
50 g smör
salt och malen vitpeppar
Gör så här:
1. Koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med äggulor och gräslök, krydda med salt och peppar. Lägg smeten på ett smörpapper, rulla ihop och låt vila svalt. Ta sedan bort papperet och skiva 2 cm tjocka rundlar. Stek dem i smör.
2. Skala löken och hacka dem grovt. Fräs hacket i smör. Tillsätt socker och stek löken under omrörning tills den är brun. Häll i sherryvinäger och vin och låt koka tills all vätska är förångad. Krydda med salt och peppar. Håll varmt till servering.
3. Skär fläsket i skivor och krydda det med malen kummin. Pensla med olja och grilla över glödbädd 1 1/2 minut per sida nära glöden. Servera med potatisen och lökmarmeladen.