Skomakarlåda

Klassisk svensk husmanskost som också är the original lunchlåda.

Ingredienser (4 portioner)

800 g potatis
1-2 dl mjölk
2 msk smör
1-2 paket bacon
600-700 g utskuren biff
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
salt
nymald svartpeppar
färsk persilja

Tillagning

  1. Ta ut köttet om det står i kylskåp.
  2. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
  3. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  4. Häll av vattnet och mosa potatisen.
  5. Smält smöret, häll i mjölken och värm. Häll blandningen över moset vispa fluffigt.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Strimla bacon och fräs på strax över medelvärme, salta och peppra.
  8. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Stek sedan biffarna c:a 2-3 minuter per sida.
  10. Lyft upp dem och lägg på ett uppvärmt fat.
  11. Vispa ur pannan med vatten och kalvfond till en skysås. Red eventuellt med lite maizena utrört i kallt vatten.
  12. Servera biffarna ovanpå potatismoset och toppa med stekt rökt skinka och lite skysås. Garnera med färsk persilja.

 

Skriv en kommentar









Finrod

Jag håller på mest med fotografering och bildredigering. Men även matlagning ligger mig varmt om hjärtat. Är en globetrotter på nätet som varit med mycket länge. Gjorde mina första hemsidor när internet var i sin linda. Finrod betyder spindel på alviska. Jag kallas även Spider.

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus