Warm Bodies

Kollade på Warn Bodies idag. Den var riktigt bra och ganska kul. Så har du tråkigt så rekommenderar jag denna film. Här finns den på IMDB. Den hade premiär för ett halvår sen, så den är ganska färsk. :)
 
 
 

Hemmagjord Dajm

Lördag idag och då får du gotta i dig lite. Här kommer en hemmagjord Dajm som du kan njuta av eller ge till en vän.

Ingredienser (30 portioner)

75 g smör
1 dl strösocker
2-3 tsk kakao
2 msk mörk sirap
2 msk grädde
¾ dl hackad sötmandel
150 g ljus blockchoklad

Tillagning

  1. Lägg alla ingredienser, utom sötmandel och blockchoklad, i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka i 18-20 minuter. Tillsätt sötmandeln på slutet.
  2. Häll upp på bakplåtspapper.
  3. Låt stelna lite.
  4. Markera 40 rutor och låt stelna helt.
  5. Bryt eller skär rutorna.
  6. Smält blockchokladen i mikro eller över vattenbad.
  7. Doppa bitarna i den smälta chokladen.
  8. Låt stelna lite och gör ett mönster med en gaffel.
  9. Låt stelna helt och förvara svalt.

Dagen fuldans!!

 
 
Dagen fuldans är avklarad, vad ska hända härnäst? ;) 
 
 

Fredag!!

Skönt med fredagar. Ikväll ska jag inte göra ett skit. Ta det lungt och kanske spela lite Minecraft, men några vänner. Har haft en jäkla skallvärk idag, så man bli lite lam. Men nu har den gett med sig. 
I helgen är det tvätt och lite annat som ska fixas, som städning. Men det är egentligen inte dirty här, så blir en sväng med snabeldraken och skura golvet. :) Normalt brukar det vara lite mer, men då min tjej är i Kuala Lumpur så är det lättstädat. ;) 
Så nu väntar katten och lite Minecraft. Vad ska ni själva göra denna fredag? 
 

Grizzly med sin hundkompis Bella. 
 

Minecraft

Jag lirar lite Minecraft och har gjort i flera år. Jag har varit med på olika servrar, men nu kör jag bara min single player. Jag gillar att bygga och men har även världen i en överlevnads värld. Lite spänning ska man ju ha. Var nu ett tag sen som jag lirade denna värld, så jag tänkte jag skulle bygga om min borg som jag byggde först. Har en massa byggen på den. Men nu tänkte jag att borgen ska få en ansiktslyftning. Därför spelade jag in denna video så man kan se förre och efter ombygget. 
 
 

Skomakarlåda

Klassisk svensk husmanskost som också är the original lunchlåda.

Ingredienser (4 portioner)

800 g potatis
1-2 dl mjölk
2 msk smör
1-2 paket bacon
600-700 g utskuren biff
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
salt
nymald svartpeppar
färsk persilja

Tillagning

  1. Ta ut köttet om det står i kylskåp.
  2. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
  3. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  4. Häll av vattnet och mosa potatisen.
  5. Smält smöret, häll i mjölken och värm. Häll blandningen över moset vispa fluffigt.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Strimla bacon och fräs på strax över medelvärme, salta och peppra.
  8. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Stek sedan biffarna c:a 2-3 minuter per sida.
  10. Lyft upp dem och lägg på ett uppvärmt fat.
  11. Vispa ur pannan med vatten och kalvfond till en skysås. Red eventuellt med lite maizena utrört i kallt vatten.
  12. Servera biffarna ovanpå potatismoset och toppa med stekt rökt skinka och lite skysås. Garnera med färsk persilja.

 

Time to go home.

Har sovit ganska skönt inatt. Idag reser jag från Motala och hem till Norrköping. Ska bli fint att få träffa Grizzly. Saknar den lille besten. Tar tåget på eftertrmiddan. Går så jäkla snabbt att resa när dubbelspåret finns mellan Motala och Mjölby. Tåget tar bara em timme och kvart utan byte mellan Motala och Norrköping.
Igår var det en otroligt himmel vil skymning. Lägger ut en bild här.
Hoppas ni har haft en trevlig helg.
Kram
 
 

Naturum vid Tåkern

Idag har jag varit nere vid Tåkern och kollat fåglar. Men det som drog min uppmärksamhet var det Naturum som gjort besöken mer värt att besöka. Massa info om Tåkern och info om fåglarna i sjön. Hela bygget har fasad och tak är gjort i vass. Likadant fågeltornet. Här är några bilder från bygget.

 

Boeuf Bourguignon

Ett traditionellt recept från Bourgogne i Frankrike som görs på nötkött och ett fylligt, rött vin - gärna från just Bourgogne. Rätten är många gånger godare dagen efter då vinet gjort köttet än mörare.

Ingredienser (4 portioner)

1 kg nötkött
2 morötter
1 gul lök
8 steklökar
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
250 g skogschampinjoner
200 g rökt sidfläsk
2 msk smör
4 dl oxbuljong
1 flaska rött, fylligt vin
1 tsk salt
färsk timjan
färsk persilja
svartpeppar
4 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Hacka den gula löken i mindre bitar.
  2. Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna.
  3. Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.
  4. Häll i pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet.
  5. Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.
  6. Skär morötterna i centimeter-tjocka och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål
  7. Dela eventuellt skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål
  8. Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål.
  9. Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.
  10. När det är 15 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter och steklök
  11. När det är 5 minuter kvar läggs champinjoner och sidfläsk i.
  12. Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig potatis, stekt potatis eller ris.

Några sköna tillägg.

Då jag uteslutet använder Google Chrome så kommer dessa tillägg som jag har att vara för just Chrome. Använder du någon annan webläsare så kanske du kan leta upp dessa tillägg på just den. 
 
StackEdit är en app där du kan göra textredigerigar. Mycket använbart. Jag själv använder det nästan uteslutet till alla poster på nätet. För mig är denna app oumbärlig. 
 
SpringPad är en som EverNote, men som jag tycker är mycket bättre. Har du inte lyckats att klura ut EverNote så gör SpringPad det mycket enklare. Perfekt om man vill ta ner sidor, redigera och klippa och klistra. 
 
Feedly en RSS-reader som ersätter Google Reader. Oumbärligt för alla bloggare. 
 
Det var tre tillägg som jag använder mest på Google Chrome. 
 
Har du själv nåt tillägg som du vill pusha lite för?
 
 

Babe Magnet

Ganska kul. :)
 
 

We support gay Russia!

Svenska Friidrottsförbundet stödjer gay Russia! Det gör jag med. :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Hajkatten anfaller igen!!

Nu har hajkatten ett offer i sikte. :)
 
 

Italiensk fylld fläskfilé

En rätt som passar både för fest och en vanlig söndagmiddag.

Ingredienser (4 portioner)

600 g fläskfilé
8 soltorkade tomater i olja
½ dl färsk basilika
100 g skivad parmaskinka
125 g mozzarellaost
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Snitta filén längs med (men inte helt igenom) och banka ut den med en köttklubba.
  3. Låt tomaterna rinna av och strimla dem.
  4. Skiva mozzarellan.
  5. Lägg tomater, mozzarella och basilikapå filén.
  6. Tryck till fyllningen och rulla ihop fläskfilén. Salta och peppra.
  7. Linda runt parmaskinkan.
  8. Bind om med steksnöre.
  9. Bryn filén ordentligt runt om i olivolja och smör.
  10. Lägg över filén i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen 20–25 minuter tills den nått en innertemperatur på 68 grader.
  11. Ta ut och låt köttet vila 10 min under folie. Skär upp i centimetertjocka skivor och servera med tillbehören.

Makroner


Makroner eller macarons är små biskvier som man kan ändra smak på i oändlighet. Här är tre olika förslag på smaker. En perfekt tilltugg på tjejträffen. 

Ingredienser (20 portioner)

3 dl florsocker
90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
½ dl strösocker
ev 5-10 droppar hushållfärg

Smörkräm med hallonsmak

100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk hallonsylt
ev. några droppar röd karamellfärg

Smörkräm med chokladsmak

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smörkräm med citronsmak

100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk pressad citron
ev. några droppar gul karamellfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
  3. Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
  4. Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
  5. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
  6. Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
  8. Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
  9. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
  10. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
  11. Låt kakorna kallna.
  12. Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  13. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
  14. Vispa ner äggulan och hallonsylten.
  15. Färga med lite röd karamellfärg.
  16. Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
  17. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  18. Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
  19. Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
  20. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  21. Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
  22. Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
  23. Förvara i kylskåpet.

En massa hår och uppsättning på min Pinterest.

 

Hallongrottor


Hallongrottor är löjligt goda och väldigt lätta att baka. Sen ger de en smak av sommaren, så här när hösten står för dörren.

Ingredienser (20 portioner)

150 g rumsvarmt osaltat smör
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
ev 1-2 msk kallt vatten
fast hallonsylt

Tillagning

  1. Rör samman smör, strösocker, salt och vaniljsocker.
  2. Blanda bakpulver med vetemjölet och arbeta in det i smörblandningen. Känns degen lite för smulig kan man tillsätta 1-2 msk kallt vatten.
  3. Rulla ut degen till en längd och låt den vila i 15-20 minuter i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Dela degen i 20 delar. Rulla dem till kulor och lägg i småbrödsformar.
  6. Gör en urgröpning i varje kula med ett mjölat pekfinger och fyll med hallonsylt.
  7. Grädda i 12-14 minuter. Har de inte fått färg kan man sätt dem högt upp i ugnen de sista minuterna.

Hur gör jag när någon tar min bild?

Kvällen blogg är tillägnat de som tror att ett blockat högerklick ska göra att folk inte laddare ner era bilder. Jag själv är för transparens på nätet så bryr jag inte mig själv så mycket. Jag gör aldrig mina bilder i full format och då är det bara jag som kan bevisa vem som tagit bilderna. Dessutom gör jag en del bilder som creative commons. Alltså fria bilder som man kan använda på nätet. Du ser min licens till höger under mitt foto. Där står alla villkor. Detta har en internationell juridiktion. Följer man inte det kan man bli stämd.
Nu till er som är misstänksamma att någon tar era bilder. Att neka högerklick på en sida är väldigt 90-tal. Idag kan du på ett par sekunder fixa det. Alltså är det inget skydd, men du gör din blogg en otjänst. Det är inte bara "spara bild" som gör ett högerklick. Mycket mer när man är på en sida med ett högerklick.
Men om du har misstankar att någon bild är på vift så är det mycket enklare att du vet hur man gör för att spåra bilderna. Att bilderna spara på en dator kan man inte göra något åt, men om de kommer upp på nätet så kan du lätt spåra dessa. Använd Google bildsök.
Istället för att söka på webben så klickar du på bild. Du söker på de bilder du vill veta mer om. Drar bilden upp till sökrutan och voila så har du de bilder som är dina. 
Här ser vad bilderna finns för i för storlekar och om det finns liknande visuella likheter. Detta är det absolut säkraste sättet att ta reda på om dina bilder spridits.
Nu är det ju inte så att all spridning är av ondo, i många fall så har personen gjort sig dig kände utan att de vetat om dig.
Man ska ta det lite försiktigt innan man skriver till personen. För en bild kan mycket väl ha kommit på vägar i 5:e ledet eller ännu värre. Så personen kanske tror att bilden är helt laglig. Så skriv ett mail och förklara hur det ligger till och be dem ta bort din bild. Går inte det så hota med stämning, det brukar ge folk eld i baken.
Men som jag sa innan, gör allt på din blogg till creative commons, det kommer du tjäna på, på lång sikt. 
Och du gör bara bilderna mindre än orginalet, då har du alltid ditt på det torra. 

Skogspromenad i Vrinneviskogen, Norrköping.

 

Potatisgnocchi med knaperstekt bacon

Ingredienser (4 portioner)

Potatisgnocchi
½ kg potatis
3 msk riven parmesanost
1 äggula
3 ½ dl vetemjöl
riven muskot

Tillbehör
1 pkt bacon
3 kvistar salvia
4 msk olivolja
12 halverade cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
½ dl hyvlad parmesanost

Tillagning

  1. Skala, koka potatisen mjuk och pressa potatisen.
  2. Blanda med 3 msk parmesanost, äggula och vetemjöl till en något kladdig deg.
  3. Knåda den smidig i några minuter.
  4. Dela degen i 4 delar, rulla varje del till en 2 cm tjock rulle, skär i 2 cm långa bitar.
  5. Strimla och stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Stek salviabladen i olivolja med tomater och pressad vitlök på svag värme.
  7. Koka gnocchin i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan (tar 2-3 minuter).
  8. Låt rinna av och stek dem sedan i olivolja så att de får en fin yta.
  9. Servera med knaperstekt bacon, hyvlad parmesan, salvia, tomater, salt och peppar.

Pasta carbonara

 
Pasta carbonara finns det många varianter på. Grejen är att det ska gå lätt och fort när man gör denna. Inga krussiduller här inte. Den här är krämig och ska serveras direkt från tillagningen. 
 
Ingredienser (4 portioner)

500 g spagetti
200 g rökt sidfläsk
5 äggulor
2 dl grädde
2 dl riven parmesanost
1 tsk svartpeppar

Tillagning

  1. Blanda äggulor, grädde och 1 dl parmesanost i en bunke. Rör om ordentligt.
  2. Skär sidfläsket i små tärningar och stek tills de får en fin yta. Lägg åt sidan på hushållspapper.
  3. Koka spagettin enligt anvisningar och häll av vattnet.
  4. Blanda spagetti, äggblandningen och sidfläsket hastigt i en stor pastaskål.
  5. Servera på tallrikar med svartpeppar och parmesan. Vissa vill även ha en äggula på toppen.

God morgon


Halv sex blev jag väckt av en Viber-signal. Min älskling har letet efter ett wordpress tema ett par dagar nu och nu hade hon hittat rätt. Hon ville jag skulle titta på det innan hon köpte det. Det var grymt nytt och såg mer en awesome ut. Så nu antar jag att hon är $45 fattigare, men har massor att göra med sin site. För er som inte vet det så är mitt hjärta i Kuala Lumpur på jobb som grafisk designer. 
 
Själv ligger jag sjuk och nerbäddad i sängen och ska nog somna om. Fått i mig lite kaffe så nu kan jag dra iväg till drömmarnas rike. ;)

Tekakor


Kalagoda tekakor som nästan smälter i munnen. Bäst nybakade men går med fördel att frysa.

Ingredienser (20 portioner)

50 g jäst
5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
3 msk honung
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt

Tillagning

  1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
  2. Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
  5. Låt jäsa i 5 minuter.
  6. Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
  7. Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Spreja in vatten i ugnen och ställ in bullarna.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

Humorhörnan på Finrod!!

Superman!

Vem är egentligen vem??
Bra med burkhållare. ;)
Hahahaha!!!
Oops!!
 

Enkel thaigryta


Skolan börjar snart och folk måste bo hemifrån. Man har inte samma ekonomiska trygghet. Därför är det viktigt att man handlar billigt. En enkel thaigryta är en bra och billig rätt. Man kan frysa ner den och ta upp när man är sugen. 
 

Ingredienser (4 portioner)

600 g kycklingfilé
1 broccolihuvud
2 morötter
1 röd paprika
1 burk kokosmjölk med grön curry

Till servering
risnudlar eller ris

Tillagning

  1. Skär kyckling och grönsakerna i mindre bitar.
  2. Fräs morötter och paprika i olja tills de blir lite mjuka. Lägg åt sidan.
  3. Bryn kycklingbitarna i lite smör eller olja. Lägg i alla grönsakerna och slå över kokosmjölken.
  4. Låt sjuda i ca 5-10 minuter till kycklingen är klar.
  5. Servera med nykokta risnudlar eller ris.
 

Tänk på detta innan du joggar.

 

Twitter

Jag har haft Twitter jättelänge. Först på ett annat konto med de sista 4 åren på samma konto som nu. De som fäljer mig följer jag tillbaka, förutom de som bara vill göra reklam för en massa. Igår var det en dude som avföljde mig och då gjorde jag likadant. Fick ett argt privatmess från personen att den gjorde mycket bättre inlägg än jag. Så människan tyckta jag skulle fortsätta följa. Sa bara att det var hon som följde mig från början och då när jag blir avföljd så blir hon detsamma. Enkel matematik. 
Tycker Twitter blivit rätt trist, märks att folk har svårt med 140 tecken. Blir ofta bråk bara för något ord är fel. Ganska töntigt. Nu mer använder jag bara Twitter för att länka olika saker och följer med lite vad som händer i flödet.
 
Om du undrar hur jag gör för att ha koll på de som avföljer mig så finns ett mycket enkelt hjälpmedel. "Unfollow me" fixar detta. Jättelätt att använda och man loggar bara in via sitt Twitterkonto. Sen får man rapporter ibland vilka som följ mig eller avföljd. Lätt som en plätt. 

Pastagratäng

 

Ingredienser (6 portioner)

400-500 g penne
1 bukett färsk broccoli
3 chorizo
5 ägg
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl riven lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka pastan i rikligt med vatten.
  3. Lägg i broccolin i buketter när det återstår 2 minuter av koktiden.
  4. Låt pastan och broccolin rinna av ordentligt i ett durkslag.
  5. Häll dem i botten på en ugnssäker form.
  6. Skiva korven. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar.
  7. Lägg i korven, häll över äggsmeten och strö till sist över osten.
  8. Grädda i mitten av ugnen c:a 30 minuter.

Norrköping photowalk

Lite bilder från en photowalk jag gjorde i min lilla stad. :)



Vad tar din data på Facebook vägen?

 
Om du tror att du radera saker på facebook så tar du fel. Ta del av denna killes undersökningar så kommer det fram en hel del. Facebook är ett monster när det gäller information.
 
Kolla klippet här.
 
 
 

Kantarellpaj

 
En härligt god och krämig paj med vild smak av skogens guld, kantareller. Eftersom kantarellpajen är äggfri är den ett utmärkt val att servera till personer med äggallergi.


Ingredienser (4 portioner)

Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fylling
lite drygt 1 liter rensade kantareller (dela de största i mindre bitar)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl hackad gräslök
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
½-1 tsk salt
nymald svartpeppar
2-3 dl riven stark grevéost

Tillagning

  1. Pajskal: Finfördela smör och mjöl till en grynig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arberta ihop till en deg.
  3. Låt vila i kylskåp ungefär en timme.
  4. Fylling: Hetta upp en stekpanna och tillsätt 2 msk smör.
  5. Stek kantarellerna tills de fått fin förg och nästan all vätska förvunnit ur pannan.
  6. Pudra över vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde.
  7. Låt småkoka till en krämig stuvning.
  8. Tillsätt hälften av gräslöken och smaka av med kryddorna.
  9. Färdigställande: Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper och klä en pajform med den. Picka hål i botten med en gaffel eller liknade.
  11. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  12. Häll i fyllningen i pajskalet och strö över osten.
  13. Grädda mitt i ugnen c:a 20 minuter.
  14. Låt pajen svalna lite och strö över resten av gräslöken.

Lördag kväll

Sitter och tittar på friidrott-VM. Händer inget speciielt där. Bolt ska springa kval om ett tag. Blir till att mysa med katten och se om det går någon film ikväll. Tänka jag skulle gå ut imorgon och fota lite. Tror det blir en skogpromenad. Bara vädret blir bättre, här i Norrköping åskar det rejält. 
Vad händer för er denna lördagskväll?
 
Bjuder på en del skratt på videon, det bästa på Vines så här långt på 2013. Massa flabb utlovas. ;)
 
 

Star Wars Gansta rap!!

Hahaha, klassiker!!
 
 
 

Katten i skålen.

Frågan är bara: Hur gör han/hon??
 
 
 

Vaniljfudge

 
Idag är det lördag så då får vi gotta i oss lite. Här är ett recept på vaniljfudge. Lätt att göra och smakar jäkligt gott. 

Ingredienser (24 portioner)

3/4 dl vispgrädde
225 g strösocker
75 g smör
1 msk honung
50 g hackad vit choklad
1 1/2 tsk vaniljsocker
skalet av en lime


Tillagning

  1. Värm försiktigt vispgrädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.
  3. Låt koka utan lock till 116 grader. Mät med en bra termometer, helst elektronisk.
  4. Ta kastrullen från plattan och låt svalna en aning (under 100 grader.
  5. Rör ner vit choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är väl blandad och krämig.
  6. Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna något.
  7. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna.
  8. Förvara bitarna i plastlådor i kylen.

Den flygande mannen

Den här videon är helt sjuk. Han glidflyger fritt utför en bergssida. Helt otroligt. 
 
 
 
 
 

Fotointresserade

 
Är du på något vis fotointresserad eller fotograf så borde du vara på Google+. Där är eliten av amatörfotografer och en massa proffs. Bilder delas och de mest fantastiska bilderna avlöser varandra. Jag har varit där sedan Google+ startades och har nu över 6700 följare där. Även varit på besök på Googles Sverigekontor och fått en del julklappar för mitt idoga arbete med sidan. Har även en blogg som gör det lite lättare för nybörjare på Google+.
 
Det fina med Google+ är att du följer vem du vill, det är bara jag som delar som kan visa vad folk får se i mina cirklar. Jag kör nästan allt offentligt, så jag bryr min unte vad jag visar. 

Om man nu är fotograf eller intresserad av foton så borde du lägga upp dina alster där, det kan leda till mycket bra grejer. 
Många tror att Google+ är som Facebook. Det är det inte. På Google+ träffar man nya människor med samma intressen som du eller bara tjatar med folk. 
Nordiska fotografer. är en delad cirkl med nordiska fotografer. Jag samlade på fotografer över hela världen. Det var lite övermäktig, då jag hade nästa 1800 fotografer i en cirkel. 

Lägg till mig här på högerkanten om du redan har ett konto annars kan du klicka på mig där så blir du medlem. 
Några problem så här ni av er till mig. 
 
 

Tack alla!

Tack alla som läser bloggen här. Jag började blogga här får en vecka sen och det har varit över förväntan på reaktionerna. Jag har en hel del bloggar på nätet, men just nu är det väldigt roligt här. Glada kommentarer och allmänt mys. :) 
Hoppas nu följer mig på Bloglovin eller Blogkeen, för det kommer mycket mer. 
Idag är det fredag och med det helg? Vad ska ni göra ikväll och i helgen?
 
Massor med bamsekramar till er!!
 
 

Paella

 
Ingredienser (4 portioner)

1 kyckling i mindre bitar
8 scampi, eller havskräftor
20 blåmusslor
2 bläckfiskar (tioarmad calamaris), rensade och skurna i ringar
4 dl paellaris eller risottoris
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 paket saffran
1 liter kycklingbuljong
2 paprikor, skurna i bitar
1 burk hela tomater
2 dl gröna ärtor, frysta
salt och peppar

Tillagning

  1. Värm kycklingbuljongen i en kastrull och tillsätt saffran.
  2. Bryn sedan kycklingdelarna i paellapannan, ta upp dem och låt löken gå mjuk i samma panna, den ska inte brynas.
  3. Efter ett tag tillsätter man vitlöken, paprikan och tomaterna, sedan bläckfisken och kycklingdelarna. Salta och peppra.
  4. Häll sedan i riset och slå kycklingbuljongen över, det ska precis täcka. Täck med aluminiumfolie och låt sjuda i 20-25 minuter, späd med mer buljong om det behövs.
  5. När 5 minuter av koktiden återstår tillsätter man de övriga skaldjuren och de gröna ärtorna.
  6. Låt paellan stå i 5-10 minuter och vila innan den serveras med bröd och eventuellt en sallad.
 

Min kväll är räddad.

Den här katthajen är skrämmande. Gjorde min kväll, skrattade så jag grina. :) 
 

Pinterest - Ett sätt att sprida din blogg.


Många tycker nog att Pinterest är en plats att samla bilder på. Det stämmer ganska väl viss del. Däremot vet kanske inte så många att det är en smart sätt att spridda sin blogg eller hemsida, sitt företag eller förening på nätet. Det bästa är att du inte behöver ladda upp dina bilder på Pinterest utan du "pinnar" bara dina bilder på bloggen, lägger dom i den "board" som du fixat och sen sköter det sig själv. Då får du en direktlänk till din blogg.
 
Givetvis gäller det att skaffa följare, men det är lätt på Pinterest. Man kan söka fritt och följa folk som intresserar dig. Man kan lägga till "boards" eller hela personen. Folk har en stor vilja att följa dig tillbaka.

Nu till det fina att du syns på Pinterest. Om du har några följare som kanske har några hundra följare så "pinnar" folk din bild på flera tusen användare, dessa har säkert också en massa följare så spridning blir väldigt stor.
Du kan även sprida dina "pins" på Facebook och Twitter. 
 
Man kan även verifiera din blogg på Pinterest. Här har jag en länk på hur man gör. Verifiera din blogg på Pinterest.
 
Om du skulle ha problem med att fixa och få följare så hör du av dig till med. andersstolt@live.se , kik: spindelweb eller som kommentar här. Min Pinterest är här.
 
 
 

Photowalk i Söderköping

Gjorde en photowalk i Söderköping den 3 Juli. Var trevlig. Älskar verkligen Söderköping. Gamla träkåkar mitt i centrum och Storån som rinner igenom stadskärnan. Har även mina rötter i Söderköping, då min mor är född där. 
 
 













Till sist en bild på Smultronställen vid Göta kanal. Världens godaste glass. 



Vaniljbullar.

Supergoda vaniljbullar.

Ingredienser (20 portioner)

Deg

75 g osaltat smör
1 dl mjölk (3%)
1 dl grädde
25 g jäst
4 msk socker
1 ägg
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Vaniljkräm

5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
125 g socker
40 g maizenamjöl
25 g osaltat smör

Garnering

smält smör
strösocker

Tillagning

  1. Deg: Smält smöret.
  2. Tillsätt mjölk och grädde och värm fingervarmt (37 grader).
  3. Lös upp jästen i vätskan.
  4. Vispa ägg och socker smidigt i en degbunke.
  5. Tillsätt ägget och degspadet.
  6. Arbeta i mjöl och salt till en smidig deg.
  7. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  8. Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
  9. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Lägg fröna tillsammans med stången i mjölken.
  10. Koka upp. Ta bort från värmen. Låt stå i 15 minuter och ta sen upp stången.
  11. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke.
  12. Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät.
  13. Koka försiktig upp blandningen under konstant omrörning.
  14. När den kokar ordentligt tillsätts smöret.
  15. Ta bort kastrullen från värmen.
  16. Vispa vaniljkrämen helt slät.
  17. Passera krämen genom en sil ner i ett kärl som är placerat i ett iskallt vattenbad.
  18. Täck kärlet med plastfilm.
  19. Utbakning: Kavla ut degen.
  20. Ta ut rundlar ca 10 cm stora.
  21. Klicka fyllning på rundlarna och nyp ihop dem.
  22. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  23. Låt jäsa i minst 30 minuter.
  24. Sätt ugnen på 225 grader.
  25. Grädda vaniljbullarna i 8-10 minuter.
  26. Pensla de nygräddade bullarna med smör och rulla dem i strösocker.

Onsdagskväll

Sitter och kollar på American Pie 2. Slökollar och surfar. Den var roligare för några år se. Grizzly ligger här bredvid och sover. Han saknar lika mycket sin matte som jag gör. Men det dröjer länge innan vi får ses. Hon jobbar i Kuala Lumpur som grafisk designer. Förhoppningvis så ses vi i senast i November. Vi är ett team, jag kommer med idéer och hon för dem på papper eller på datorn. Men just nu är vi ett splittrat team.
Är väldigt tacksam att vi har Viber, Skype och Hangouts, som funkar kanonbra. Ett annat problem är att hon ligger 6 timmar före min i tid. Så när hon vaknar så går jag och lägger mig. Men men, ska inte klaga. Kunde vara mycket värre. 

Fundera på att ha en tävling på bloggen. Tänka ha något riktigt bra pris. För se vad det blir. :) 

Har fått riktig bra med kommentarer här, trots att jag bara haft denna blogg i en vecka. Tack så mycket. 

Solnedgång med rosa moln

Igår satt jag på balkongen och fick se hur molnen blev rosa. In efter kameran och plåta lite. Vart sisådär från balkongen. Men när det händer så gäller det att vara snabb. De rosa molnen försvann efter 2-3 minuter. 



Mintkyssar

 
Lilllördag idag så då för du passa på att mumsa lite extra. Mintkyssar till er. 
 

Ingredienser (40 portioner)

4 dl florsocker
1 dl kallt vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 g mörk blockchoklad

Tillagning

  1. Blanda florsocker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka blandingen i c:a 10 minuter till 115 grader. (Använd termometer eller doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockelag mellan fingrarna och för isär dem. Blandningen ska "tråda" sig.)
  3. Häll upp sockerblandningen i en oljad skål (använd neural matolja).
  4. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat lite. Arbeta in med en gaffel.
  5. Sätt skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det blir tjockt.
  6. Klicka upp massan i små klickar på bakplåtspapper och låt den stelna.
  7. Smält blockchokladen i mikrovågsugn.
  8. Lägg en klick blockchoklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked.
  9. Förvara pastillerna i en burk med bakplåtspapper mellan varje lager.

The dark side

Lite bilder jag tagit från olika platser där jag bott. 
 

Norrköpings tågstation, där jag bor numera.

 Motala där jag är uppväxt, men inte född. 

 Ronnby där jag bodde i ett halvår.
 
 

Hur fixar man en favicon till sin blogg.

En favicon är en bild som visas bland dina flikar på webläsaren.

Många glömmer detta, då man inte vet hur man för. Man kan ha en bild eller göra en själv online. En favicon ska vara 16x16 pixlar. Det går att ha större, men de förminskas till 16x16. Därför är det bra om man gör en egen så man ser hur det kommer se ut. En del favicon är lite grötiga. Så ta för vana att använd 16x16 pixlar.
 
Här kan du göra en favicon från en bild. Favicon från bild.
Eller göra en från sin egen fantasi. Favicon från eget huvud.
Givetvis går det att göra sina favicons med dina bildbehandlingprogram som du har på datorn. Går även att göra en i Paint. :)
 
När du gjort detta så tycker jag du går hit http://www.chami.com/html-kit/services/favicon/ och laddar upp din bild och sedan kan du ladda ner den, när den är klar. Det går att ladda upp i olika bildformat, men alla bloggar stödjer inte det, så bästa är att köra på det förslag som blir favicon.ico.

Du kommer få en zip-fil så packa upp den med t.ex. Winzip
 
 
Nu ska du ladda upp din favicon på en sida. Dett finns olika sidor som har denna tjänst, en del får man betala för en del är gratis. Det är bara att leta på Google. Men jag har en snikversion. Då bilden är väldigt liten så kan du ta ett gammalt inlägg i din blogg, lägg bilden med namnet favicon.ico längst ner i ditt gamla inlägg. Uppdatera sidan och högerklicka på bilden och kopiera bildwebbadressen. 
 
Så länge du har kvar bloggen och inte tar bort inläggen så finns din favicon kvar. ;)
 
Nu ska du lägga upp den på din blogg. Den ska läggas i din kodmallnågonstans mellan <head> och </head>

Då andvänder du denna kodrad:
  • <link rel="shortcut icon" href="http://www.dinwebadress.com/mapp/favicon.ico">

Din kopierade bildadress lägger du in här http://www.dinwebadress.com/mapp/favicon.ico í kodraden. 
 
Uppdatera kodmallen och ta fram din blogg och tryck på F5 så har du den fina favicon på fliken på din blogg. Ibland kan det ta en stund innan det uppdateras, men max ett par minuter. Beror på vart du har din blogg. 

Lycka till och om du har problem så hör du av dig via mail (andersstolt@live.se) eller kommentarsfältet här till vänster. 
 
 
 

Kycklingwok

 


En nyttig rätt som går snabbt att laga.

Ingredienser (4 portioner)

400-500 g kycklingfilé
½ dl rapsolja
1 röd strimlad paprika
1 gul strimlad paprika
1 liten strimlad purjolök
200 g färska böngroddar
4 portioner äggnudlar
cashewnötter
Marinad
2 tsk färsk riven ingefära
3 msk japansk soja
2 msk pressad lime
3 msk thai sweet-chilisås

Tillagning

  1. Skär kycklingköttet i stora strimlor.
  2. Blanda soja, lime, thai sweet-chilisås och ingefära till en marinad och lägg i kycklingstrimlorna.
  3. Hetta upp rapsoljan i wok eller större stekpanna.(rejält)
  4. Fräs upp lök och paprika på hög värme under omrörning.
  5. Lägg i kycklingbitarna och låt marinaden följa med.
  6. Lägg i böngroddarna på slutet när kycklingen börjar bli genomstekt.
  7. Servera med nykokta äggnudlar och cashewnötter.

Gloflugan!

Jag kallar denna fluga för glofluga. Den rör sig inte och bara glor. :)
 
 
 
 
 
 
 

Kycklingsallad

 

RECEPT

230 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kycklingar
2 teskedar olivolja (extra virgin)
30 g hackad vitlök en nypa salt en nypa svartpeppar
3 hackade romansallatblad
2 pressade citroner
2 mogna avokador, i halvor och urgröpta, sedan tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
2 solmogna tomater, urkärnade och tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
1 hackad rödlök
270 g smulad blåmögelost
2 teskedar olivolja (extra virgin) en nypa salt en nypa svartpeppar

 

INTRUKTIONER

  1. Hetta upp en stekhäll eller teflonpanna på medelvärme. Stryk 2 teskedar olja, hackad vitlök, salt och peppar över kycklingbrösten. Grilla eller stek kycklingen i 6 till 7 minuter på varje sida. Stek den lätt gyllenbrun. Avlägsna från plattan och låt stå i 5 minuter.
  2. Lägg äggen i en liten gryta med kallt vatten och koka upp. Lägg ett lock på grytan när det kokar och stäng av värmen. Låt sjuda i 10 minuter och kyl sedan äggen under rinnande kallt vatten. Skala och skiva.
  3. Fräs hackad bacon i en stekpanna på medelvärme. Låt dem rinna av på pappershanddukar.
  4. Skär upp 3 blad romansallat och lägg på ett stort serveringsfat eller i en salladsskål. Pressa saften från 1 1/2 citron över salladen som dressing. Droppa 2 matskedar olivolja över salladen. Krydda grönsakerna med salt och peppar efter behov.
  5. Tärna avokadon och droppa den resterande citronsaften över dem så att de håller färgen.
  6. Skär kycklingbrösten i halvor och tärna i mindre bitar.
  7. Placera tärnad kyckling, skivat ägg, avokado, tärnad tomat, hackad rödlök och smulor av blåmögelost i rader ovanpå romansallaten. Servera antingen som 4 portioner eller sätt fram på ett stort fat.

Texasburgare med grönmögelost

 

Ingredienser:

800 g färs, vildsvin eller nöt
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten

Ostkräm:

2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost,
ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal

Övriga ingredienser:

4 st gula lökar med mycket skal på
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet

Gör så här:

  1. Texasburgare Börja med det som tar längst tid! Rulla in lökarna i aluminiumfolie.
  2. Lägg dem på glöden, vänd dem då och då.
  3. Låt de ligga tills de är mjuka, ca 20 min, längre om de är stora.
  4. Blanda färsen med senap, kryddor och vatten.
  5. Forma till burgare och grilla på grillen.
  6. OBS! Använder du nötfärs kan du grilla dem lite röda. Det är däremot viktigt att alltid se till att vildsvinkött blivit genomvärmt till mer än 68 grader innan man äter det.
  7. Gnid in ciabattan med vitlök och lägg på grillen tills de får fin färg.
  8. När burgarna börjar bli klara, grilla skinkskivorna snabbt.
  9. Ostkrämen Mosa osten med en gaffel tillsammans med crème fraiche, citronsaft och rivet skal.
  10. Ta löken från elden och ta ut det innersta, det ska vara alldeles mjukt.
  11. Lägg det i en skål och krossa det med en gaffel eller kläm ut löken direkt på burgaren.
  12. Servering Lägg lite ostcreme på botten av brödet och lägg på ett salladsblad, burgaren, lök på och avsluta med den bräckta skinkan.
  13. På med locket och ät!

 

Elysium

Elysium är en film som jag definitivt ska se. Premiären är på fredag och jag har biljett så det blir fint att se den. Vill du veta mer om filmen så kan du kolla på trailern eller på IMDb
 
It`s rock!
 
 
 
 

Isbjörnen

Det här är en video som man kan beundra och förfasa sig över. Isbjörnar är fruktansvärt svåra att läsa. Dessutom gillar dom människokött som ingen annan varelse på jorden. Till skillnad mot andra björnar så är dom ett fullblodrovdjur. Därför tycker jag själv att det är helidiotisk att utsätta sig för denna fara. Bara att titta och bilda sin egen uppfattning. :)
 
 
 

Rönnbären börjar mogna.

Man märkar att hösten är på vär, även om värmen ligger kvar över oss. Men det dröjer inte länge förrens kvällarna blir kallare och daggen bli intensivare. Förhoppningsvis så har vi kanske 3-4 veckor innan sommaren är slut. 
 
Rönnbären sägs förutsäga hur vintern ska bli. Och kollar mina bilder här nedan så kommer vintern bli lika snöfylld som i vintras. :)
 
 
 
Hänger riktiga klasar från träden. Så nu vet vi att det blir en snörik vinter, men när den kommer vet jag inte riktigt hur man förutspår det. Kan någon ge ett tips så våore jag glad. Jag hatar nämligen vintern. Så helst skulle jag resa utomlands i börjar av September och komma hem i slutet på April. 
 
Var rädd om er!
 
 

Gå iväg och handla.

Ska iväg snart och handla. Givetvis tar jag med kameran, man vet aldrig vad man möter för nåt. Idag tänka jag spela in en Vlogg bara för denna blogg. Lite snack om en del hjälpmedel som finns. Både via datorn och mobilen. Kan underlätta en hel del för de som inte är så insatta i bloggandet eller bara skiter i det. Det finns en hel del hjälpmedel som spar tid. 
 
Under tiden får ni titta på vår katt så länge. Bilden är från Instagram ;)
 
 

Chokladcupcakes med hallonfrosting

Ingredienser (20 portioner)

3 ägg
2 ½ dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hallonfrosting
80 g Philadelphiaost
50 g mjukt smör
200 g florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk koncentrerad hallonsaft
ev. röd karamellfärg

Garnering
strössel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda i äggsmeten.
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.
  4. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll denm till två tredjedelar med smet.
  5. Grädda c:a 15 min i mitten av ugnen.
  6. Hallonfrosting: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och hallonsaft krämigt.
  7. Vispa i Philadelphiaosten.
  8. Färga eventuellt frostingen med någon droppe röd karamellfärg.
  9. Spritsa ut frostingen den på cupcakesen och garnera med strössel eller färska hallon.
 

Rocky road

 

Ingredienser (12 portioner)

100 g mörk choklad (70 %)
100 g Marabou mörk eller annan mörk mjölkchoklad
100 g mjölkchoklad
5-6 marshmallows
1 dl salta jordnötter
12-15 Dumle
½ dl skalade pistagenötter
½ dl daimkulor eller crunchy strössel

Tillagning

  1. Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad (håll gärna de olika chokladsorterna lite separerade)
  2. Dela marshmallowsarna i mindre bitar och hacka jordnötterna grovt.
  3. Strö ut hälften av fyllningen (marshmallowsarna, jordnötterna, dumlen, pistagenötterna och daimkulorna/crunchy strösseln) i botten på en form (c:a 25x15 cm).
  4. Häll på dem smälta chokladen och strö över andra halvan av fyllningen.
  5. Dra med en gaffel så att fyllningen täcks med choklad (men det är snyggt om man kan se ett marmorerat mönster av de olika chokladsorterna).
  6. Ställ kallt för att stelna.
  7. Skär eller bryt bitar innan servering.
 

Krämig kycklingpaj

 

 

Antal personer:
4-6

Ingredienser

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
2-3 msk vatten

Fyllning:
1 stekt eller färdiggrillad kyckling
1 stor purjolök
2 röda paprikor
1 burk skivade champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde+svamspad
Salt
Peppar
Paprikapulver

Gör så här:

Blanda samman pajdegen, låt vila 30 min i kylskåp. Skär kyckling i småbitar. Strimla purjolöken och paprika, häll av svampspadet, spara det.

Fräs svamp, purjolök och paprika i smöret. Strö på vetemjölet och rör om. Späd med grädde och svampspad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Koka i ca 5 minuter.

Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter.
Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter 200 grader.

Blanda ner kycklingköttet i stuvningen. Häll i
pajskalet. Grädda i 200 grader i 20 min.

Lite bilder på solnedgångar.

Var iväg i helgen till min far och hans fru. Passade på att ta en del bilder. Var nere två kvällar och lite bilder på solnedgångarna över Vättern. Här är resultatet. 
 
 
 
 
 

Texas beef chili

 

Ingredienser

 

500 g nötkött (grytbitar, biff eller fransyska) 

200 g rotselleri 

1 st morot 

1 st lök, gul 

4 st vitlöksklyftor 

3 msk olivolja 

400 g krossade tomater 

2 st lagerblad 

3 msk soja, kinesisk 

3 msk honung, flytande 

3 msk oxfond 

2 msk hickory liquid smoke 

2 msk spiskummin, malen 

2 msk chili spice mix 

1 st lime, saft 

400 g bönor, kokta, valfria 

vatten 

salt och peppar, efter smak 

 

Gör så här:

 

1. Skär köttet i kuber om 2 x 2 cm.

2. Hacka alla grönsakerna och löken i små bitar.

3. Fräs kött, lök och grönsaker i olja i en stor tjockbottnad kastrull.

4. Tillsätt övriga ingredienser utom bönor.

5. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 2 timmar.

6. Tillsätt bönorna och späd eventuellt med vatten.

7. Smaka av med salt och peppar.

8. Dekorera med koriander och servera med klyftpotatis, tomatsallad och en klick gräddfil.

 
 
Följ min blogg med Bloglovin

Grillat färskt sidfläsk med potatispuff och rödlöksmarmelad.

 

Ingredienser:

 

800 g färskt sidfläsk

2 tsk malen kummin

salt och malen vitpeppar

olja att pensla med

Potatispuffar:

600 g mjölig potatis

2 äggulor

salt och malen vitpeppar

1/2 dl finskuren gräslök

smör att steka i

 

Rödlökmarmelad: 


1 rödlök

1 dl köttbuljong

1 1/2 dl vitt vin

1 tsk strösocker

50 g smör

salt och malen vitpeppar

 

Gör så här:

 

1. Koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med äggulor och gräslök, krydda med salt och peppar. Lägg smeten på ett smörpapper, rulla ihop och låt vila svalt. Ta sedan bort papperet och skiva 2 cm tjocka rundlar. Stek dem i smör.

2. Skala löken och hacka dem grovt. Fräs hacket i smör. Tillsätt socker och stek löken under omrörning tills den är brun. Häll i sherryvinäger och vin och låt koka tills all vätska är förångad. Krydda med salt och peppar. Håll varmt till servering.

3. Skär fläsket i skivor och krydda det med malen kummin. Pensla med olja och grilla över glödbädd 1 1/2 minut per sida nära glöden. Servera med potatisen och lökmarmeladen.

 

Finrod

Jag håller på mest med fotografering och bildredigering. Men även matlagning ligger mig varmt om hjärtat. Är en globetrotter på nätet som varit med mycket länge. Gjorde mina första hemsidor när internet var i sin linda. Finrod betyder spindel på alviska. Jag kallas även Spider.

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus