Vaniljbullar.

Supergoda vaniljbullar.

Ingredienser (20 portioner)

Deg

75 g osaltat smör
1 dl mjölk (3%)
1 dl grädde
25 g jäst
4 msk socker
1 ägg
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Vaniljkräm

5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
125 g socker
40 g maizenamjöl
25 g osaltat smör

Garnering

smält smör
strösocker

Tillagning

  1. Deg: Smält smöret.
  2. Tillsätt mjölk och grädde och värm fingervarmt (37 grader).
  3. Lös upp jästen i vätskan.
  4. Vispa ägg och socker smidigt i en degbunke.
  5. Tillsätt ägget och degspadet.
  6. Arbeta i mjöl och salt till en smidig deg.
  7. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  8. Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
  9. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Lägg fröna tillsammans med stången i mjölken.
  10. Koka upp. Ta bort från värmen. Låt stå i 15 minuter och ta sen upp stången.
  11. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke.
  12. Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät.
  13. Koka försiktig upp blandningen under konstant omrörning.
  14. När den kokar ordentligt tillsätts smöret.
  15. Ta bort kastrullen från värmen.
  16. Vispa vaniljkrämen helt slät.
  17. Passera krämen genom en sil ner i ett kärl som är placerat i ett iskallt vattenbad.
  18. Täck kärlet med plastfilm.
  19. Utbakning: Kavla ut degen.
  20. Ta ut rundlar ca 10 cm stora.
  21. Klicka fyllning på rundlarna och nyp ihop dem.
  22. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  23. Låt jäsa i minst 30 minuter.
  24. Sätt ugnen på 225 grader.
  25. Grädda vaniljbullarna i 8-10 minuter.
  26. Pensla de nygräddade bullarna med smör och rulla dem i strösocker.

Kommentarer

felicia

2013-08-08 - 13:00:59
Mums :D
Svar: De är det verkligen. Jag jobbade på ett jobb som hade ett helt annat namn på dessa bullar. Men det kan jag inte säga högt....hahaha
Finrod

Malin Jonsson

2013-08-08 - 21:02:29
Vad gott! Ska jag prova någon dag :D
Svar: Det tycker jag du ska göra. ;)
Finrod

Wilma Stenlund

2013-08-09 - 11:16:23
Så gott det ser ut!
Svar: Det är dom. ;)
Finrod

Cajsa Lindahl

2013-08-09 - 12:22:09
åh, gotta! :O
Svar: De är verkligen goda. :)
Finrod

Skriv en kommentar









Finrod

Jag håller på mest med fotografering och bildredigering. Men även matlagning ligger mig varmt om hjärtat. Är en globetrotter på nätet som varit med mycket länge. Gjorde mina första hemsidor när internet var i sin linda. Finrod betyder spindel på alviska. Jag kallas även Spider.

Tema Nostalgi gjort av Mimmi Thorneus